NAMASTE!
Ajurvéda   |   SOMATHEERAM GROUP

SOMATHEERAM
01: Dr.Seena Rajendran

ZUZANA ZWIEBEL

01: PRVNÍ AJURVÉDSKÝ TURISTICKÝ RESORT NA SVĚTĚ

DR. SEENA RAJENDRAN JE JEDNOU Z HLAVNÍCH AJURVÉDSKÝCH LÉKAŘEK  V SOMATHEERAM, PRVNÍM AJURVÉDSKÉM RESORTU NA SVĚTĚ. VĚŘÍ V TO, ŽE POKUD BUDEME LÉČIT POUZE TĚLO, NEBUDE TO FUNGOVAT - MUSÍME ZAHRNOUT TAKÉ MYSL A DUŠI.

SOMATHEERAM AYURVEDA VILLAGE (Somatheeram) spadá pod Somatheeram Ayurveda Group, průkopníky konceptu ajurvédské turistiky v Kerale, funguje od r. 1989. Ajurvédský resort, postavený v tradičním keralském stylu, se nachází u pláže Adimalathura v Chowara, 9 km od Kovalamu a 21 km od města Trivandrum.

SOMATHEERAM AYURVEDA GROUP je držitelem 32 mezinárodních, národních a státních ocenění za vynikající služby v oblasti ayurvédy, 6 státních ocenění od keralské vlády za nejlépe hodnocené ayurvédské centrum a 3 národních ocenění od indické vlády za nejlepší indické ayurvédské wellness středisko.

KOŘENY AJURVÉDY SAHAJÍ HLUBOKO DO PŮDY KERALY, KDE BYLA PRAKTIKOVÁNA UŽ PŘED 5000 LETY. JAK VIDÍTE TOTO SPOJENÍ?

Říkáváme, že jsme „lidé ajurvédy“. Tradice ajurvédy jsou hluboce spojeny s Keralou, hlavně díky jejímu přírodnímu bohatství. Jenom v bylinné zahradě Somatheeram máme více než 600 druhů rostlin, které poskytují ingredience pro různá ajurvédská léčiva. Bylinné léky jsou páteří ajurvédy. Lidé mají k ajurvédě pozitivní vztah, protože vychází z přírody, nemá žádné vedlejší účinky, naopak nesmírné preventivní a léčebné vlastnosti.

CO PRO VÁS OSOBNĚ ZNAMENÁ AJURVÉDA?

Ajurvéda je starověký systém, který je nazýván vědou života. Studovala jsem ji na Kerala University v Trivandrumu. Ale i po 28 letech práce jako ajurvédská lékařka, jsem stále v procesu učení.  Každý den se učím něco nové – jako lékař a jako lidská bytost.

Posledních 6 let praktikuji ajurvédu v Somatheeram. Toto místo se stalo mým druhým domovem. Přicházím sem každý den, i ve dny kdy nemám službu, podívat se na své pacienty a pohovořit s nimi. Jejich důvěra je velmi speciální pouto a závazek mezi lékařem a pacientem, ale také vztah mezi dvěmi lidskými bytostmi.

TAKŽE JE TO URČITÉ SPIRITUÁLNÍ SPOJENÍ…

Ano, věřím, že ajurvéda nemůže správně fungovat bez aspektů spirituality nebo psychické rovnováhy. Všechny léky, procedury, vnitřní i vnější terapie, jsou založeny na spirituálních aspektech každého jedince. Pokud léčíme jenom tělo pacienta, nebude to fungovat. Mysl a duše musí být také zahrnuty, jen poté může ajurvéda působit  jako holistický systém.

"Věřím, že ajurvéda nemůže správně fungovat bez aspektů spirituality nebo psychické rovnováhy. Všechny léky, procedury, vnitřní i vnější terapie, jsou založeny na spirituálních aspektech každého jedince. Pokudy léčíme jenom tělo pacienta, nebude to fungovat. Mysl a tělo musí být také zahrnuty, jen poté může ajurvéda působit jako holistický systém."
-
DR. SEENA RAJENDRAN

V MINULOSTI UDRŽOVALI ZNALOSTI AJURVÉDY VAIDIYOVÉ (TRADIČNÍ AJURVÉDŠTÍ LÉČITELÉ. JAK VIDÍTE JEJICH ROLI V SOUČASNOSTI?

Po mnohá staletí se mezi obyvateli Keraly předávalo dědictví osmi rodin vaidiyů (Ashta Vaidiyas) a jejich následovatelů. Byli to téměř pouze oni, kdo pomáhal lidem léčit všechny druhy nemocí.

Problém, kterému nyní čelíme, je ten, že v minulosti si vaidiyové uchovávali své znalosti jen pro sebe. Moudrost ajurvédy se šířila hlavně ústní formou, a ne všechny léčebné praktiky byly zaznamenány písemně. Ztratili jsme také schopnost učit se ze samotného léčebného procesu. V dnešní době stráví ajurvédští lékaři mnoho let memorováním studijního programu na univerzitách, ale praktické zkušenosti se trochu zanedbávají. Je zde spousta omezení a ajurvéda se stává více institucionalizovanou.

A CO MYTOLOGIE AJURVÉDY?

Když studujeme ajurvédu, měli bychom znát i její historii, která sahá až do doby 5000 let př.n.l., kdy vznikala její ústní tradice. První dochované ajurvédské medicínské texty, se objevují ve Védách. Ale existují různé legendy o božském původu ajurvédy. Podle mytologie věříme, že ajurvéda byla darem Brahmy bohu Dhanvantari.

JAK BYSTE CHARAKTERIZOVALA BOHA AJURVÉDY DHANVANTARI?

Každý den než začneme naše léčení, modlíme se k bohu ajurvédy,Dhanvantari. Podle starověkých textů Charaka Samhita, moudrost ajurvédy je věčná a je odhalována v každém cyklu vzniku vesmíru. Je-li potřeba, Bůh Vishnu se sám převtěluje v boha Dhanvantari, aby znovu obnovil tradici ajurvédy ve světě, a tak pomohl ulevit lidskému trápení.

MŮŽETE NÁM PŘEDSTAVIT SOMATEERAM AYURVEDA BEACH VILLAGE RESORT?

Somatheeram patří k Somatheeram Ayurveda Group (Somatheeram), založené panem Baby Mathew. Somatheeram, první ajurvédský projekt, započal v r. 1988 a Manalteeram v r.1990. Oba resorty jsou téměř identické. Myslím, že jediný rozdíl je jejich poloha. Somatheeram se nachází na vrcholku útesu a má nádherný výhled na záliv. Manalteeram se téměř dotýká pláže Chowara. Ale oba resorty nabízejí stejné ayurvédské léčebné programy a služby.

JAKÉ JSOU HLAVNÍ LÉČEBNÉ AYURVÉDSKÉ PROGRAMY V RESORTU SOMATHEERAM?

Jsou to: Omlazující terapie (Rasayana Chikilsa), Očistná terapie (Shodhana Chikilsa), Zeštíhlující program, Program regulující stres a Program péče o krásu. Ale konečné rozhodnutí o druhu terapie vždy náleží konzultujícímu lékaři. Trvání léčby závisí na postupu lékaře a tento proces se může měnit v závislosti na pacientově tělesném stavu. I u standardních programů je přístup k pacientům velmi individuální.

JAK PŘIPRAVUJETE INDIVIDUÁLNÍ AJURVÉDSKÝ PROGRAM?

Pomáhá nám, když máme nějaké informace o pacientech a jejich zdravotním stavu již předem. Obzvláště když mají vážné zdravotní problémy, žádáme je, aby nám poslali zprávu od jejich lékařů. Po příjezdu má pacient pohovor se dvěma doktory. Připravili jsme celkem dlouhý a podrobný dotazník o pacientově denním režimu, jeho zvycích, zdravotní historii a stavu. Po vyhodnocení dotazníku lékaři připraví dietní a léčebný plán. Na každého pacienta vyčleňujeme dva terapeuty, kteří se o něj starají po celou dobu jeho pobytu v Manalteeram. Je zde pravidlem, že ženy mají ženské terapeutky a muži mužské terapeuty. Dokonce se snažíme, pokud je to možné, vyčlenit vždy stejné lékaře a terapeuty pro pacienty, kteří se k nám opětovně vracejí. Uchováváme všechny zdravotní a léčebné záznamy.

KOLIK LÉKAŘŮ A TERAPEUTŮ PRACUJE V SOMATHEERAM?

Všechny procedury probíhají pod dohledem 25 kvalifikovaných lékařů a asi 70 zkušených terapeutů, kteří striktně dodržují tradiční metody a hodnoty, ale zároveň udržují vysokou úroveň moderních standardů. Máme vlastní výcvikový program pro terapeuty, vyžadujeme minimálně 6 měsiců našeho výcviku, předtím než je zaměstnáme. V našem ajurvédském centru máme 22 terapeutických místností včetně dvou parních lázní. Můžeme současně provádět asi 20 procedur.

"Lidé mají k ajurvédě pozitivní vztah, protože vychází z přírody, nemá žádné vedlejší ůčinky, naopak nesmírné preventivní a léčebné vlastnosti."
-
DR. SEENA RAJENDRAN

JÓGA JE SOUČÁSTÍ AJURVÉDSKÝCH PROGRAMŮ. JAKÝ V TOM VIDÍTE VÝZNAM?

Ano, jóga doplňuje ayurvédské procedury. Každý program zahrnuje lekce jógy na různých úrovních, podle potřeby pacienta. Může to být velmi nápomocné při tělesných potížích jako je bolest zad, krku nebo hlavy. Ale většina pacientů má psychosomatické nemoci spojené se stresem. Musíme léčit nejen fyzické potíže, ale také duševní stav. Je velmi důležité udržovat rovnováhu léčby těla a duševní pohody.

Během dne máme lekce jógy pro začátečníky, středně pokročilé i pokročilé. Každé ráno a večer je hodina meditace. Pacienti mohou mít na vyžádání také soukromou lekci.

PRAKTIKUJETE VY SAMA NĚJAKOU FORMU JÓGY?

Cvičila jsem jógu během svých ajurvédských studií, ale bohužel v současnosti k tomu nemám dostatek času.

KAŽDÝ ČLOVĚK JE JINÝ, ALE ASTRO-AJURVÉDA ŘÍKÁ, ŽE JSME SOUČÁSTÍ VESMÍRU A COKOLIV JE V NĚM, JE TAKÉ V NAŠEM TĚLE. VĚŘÍTE VE SPOJENÍ AJURVÉDY A  ASTROLOGIE?

Jak jsem již řekla, v Somatheeram je každý standardní ajurvédský léčebný program přizpůsoben konkrétní osobě. Záleží to na rozhodnutí lékaře a na pacientově zdravotním stavu, ale neradíme se s astrologem. To se dělá pouze na vyžádání. Já osobně jsem nestudovala  vztahy mezi astrologií a ajurvédou. Ale věřím, že správný čas a správné místo, kdy a kde léčba probíhá, může ovlivnit ozdravný proces.

PRAKTIKUJETE ASTRO-AJURVÉDU?

V Somatheeram ne. Máme astrologa, který sem přichází a na vlastní žádost pacienta mu může poskytnout astrologický výklad (celkem hodně lidí má o toto zájem), ale nekonzultujeme s ním žádné léčebné postupy.

KOSMICKÁ ENERGIE SE DOTÝKÁ TAKÉ VASTU SHASTRA (INDICKÉ FENG SHUI). BYLO TO BRÁNO V ÚVAHU PŘI STAVBĚ SOMATHEERAM?

V Kerale, když lidé něco staví, vždy to konzultují s odborníkem na Vastu Shastra. Například, je-li kuchyně situována na správném místě, nebude v domě žádná negativní energie. Měla by být v místě zvaném Agni Kon a naše modlitební místnost by měla být v Ishanya Kon. Dává to dobrý základ domu a domácnosti. V Somatheeram byla každá budova postavena v souladu s Vastu Shastra. Věřím, že je to jedním z důvodů, proč se naší klinice daří.

ZMÍNILA JSTE, ŽE KUCHYNĚ JE JEDNOU Z NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH ČÁSTÍ DOMU. A CO STRAVA? VĚŘÍTE, ŽE KUCHYŇ MŮŽE BÝT NAŠÍ LÉKÁRNOU?

Jídlo může být lékem. Co a jak vaříme a jíme, ovlivňuje naše tělo, mysl a duši. Když se správně stravujeme, můžeme žít bez jakýchkoliv problémů po dlouhou dobu. Když jíme nehodnotnou stravu, nebo jídlo, které není vhodné pro naše tělo, lehce se u nás začnou projevovat nemoci.

MŮŽETE POPSAT AJURVÉDSKÝ STRAVOVACÍ PLÁN V SOMATHEERAM?

Po první konzultaci s ajurvédským lékařem pacienti dostanou stravovací plán, vhodný pro jejich dóši. Opět to závisí na jejich zdravotním stavu a léčebném programu. V restauraci jsou snídaně, obědy i večeře podávány formou bufetu, rozděleného podle dóš do tří kategorií: vata, pita a kapha. Pro některé vážné případy, nebo také pro pacienty se zeštíhlujícím programem, vaříme zvlášť, nebo si mohou vzít některá jídla z bufetu po konzultaci s dietologem.

Naše ajurvédská strava je čistě vegetariánská. Je založena na místních recepturách, ale snažíme se podávat také organickou zeleninu a ovoce, které je dostupné také v zahraničí, což cizincům pomáhá adaptovat se na ajurvédskou stravu. Mezi hlavními jídly podáváme ovocné džusy a ajurvédskou bylinnou vodu.

Nepodáváme nevegetariánská jídla (Maso není podle ajurvédy zakázané, ale nedoporučuje se během léčebného procesu) a nepodáváme alkohol, kávu ani čaj. Také kouření se nedoporučuje.

JAKÁ JE ÚLOHA DIETOLÓGA? 

Dietolog je přítomen v restauraci celý den a konzultuje stravovací plán s ajurvédskými lékaři a šéfkuchařem. Někdy se dietní plán může změnit ze dne na den, pokud se změní zdravotní stav pacienta. Ale většinou je tam proto, aby zabránil nedorozumění, protože ne všichni lidé jsou obeznámeni s ajurvédskými principy a místním jídlem.

KDY JE NEJVHODNĚJŠÍ DOBA K NÁVŠTĚVĚ KERALY  A PRO AJURVÉDSKOU LÉČBU?

Ačkoliv evropští klienti dávají přednost zimnímu suchému období, je nejlepší dobou pro ajurvédskou léčbu období monzunu, které začíná v červnu a trvá do poloviny září. A je také důležité zmínit, že ceny jsou v tomto období mnohem nižší.

—  
V dalším rozhovoru s Dr. Seenou Rajendran budeme klást další otázky ohledně specifických ajurvédských programů.

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


DR.SEENA RAJENDRAN
AJURVÉDSKÁ LÉKAŘKA

DR.SEENA RAJENDRAN

"Všechny procedury a terapie jsou založeny na spirituálních aspektech člověka. Pokudy léčíme jenom tělo, nebude to fungovat. Mysl a tělo musí být také zahrnuty, jen poté ajurvéda působi jako holistický systém."

ZUZANA ZWIEBEL
AUTOR

ZUZANA ZWIEBEL

Zuzana nespojuje pouze zajímavá místa na mapě, ale i osudy, lidi se kterými se setkala na svých cestách. Své zážitky přeměňuje do různých tras, jejichž podstatu tvoří tři slová: Spirit, Story, Style.

+

ayurveda trails pvt | © 2018