NAMASTE!
Příběhy   |   MOODKITCHEN.CZ

GHÍ NEBOLI PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO

KLÁRA HÁJKOVÁ

Ghí pochází z indické kuchyně a v ajurvédě je považován za základ léčivých mastí, nicméně už i naše babičky používaly v kuchyni tento zázrak, jen mu říkaly přepuštěné máslo.

Ghí má velmi vysoký bod zápalnosti, a proto během vaření či smažení nekouří a nepřepaluje se. Samozřejmě je důležité vyrobit si ghí z kvalitního másla s obsahem tuku min 82%, ideálně z biomásla nebo z dobrého farmářského másla. Z levného nebo nekvalitního másla nebudeme mít dobré ani ghí. A taky je možnost si ghí koupit už hotové, když není čas ho vyrábět. Ale ono je to vlastně hrozně jednoduché a zase tolik času to nezabere. Aspoň se na chvíli zastavíme v tom našem uspěchaném světě, ne?

Tak jdeme na to! Máslo dáme do hrnce s tlustším dnem a zahřejeme na středním plameni, až se všechno rozpustí. Na povrchu se začne tvořit bílá pěna, což je sražená bílkovina. Ztlumíme oheň a sbíráme pěnu (například malým sítkem nebo lžící) do jiné nádoby (můžeme následně použít třeba při pečení bábovky jako tuk). Takto postupujeme do doby, až se žádná pěna netvoří. 

Nakonec si nachystáme nějakou sklenici, do které tuk přelijeme. Já ji většinou spařím horkou vodou, aby byla skutečně čistá a netvořila se na dně sklenice plíseň – ale u nás se většinou spotřebuje tak rychle, že na plíseň nějak nezbude čas.

Můžeme uchovávat v lednici, kde ztuhne nebo při pokojové teplotě – nezkazí se, protože už v tuku není žádná vlhkost. Ghí je tradičně udržováno mnoho měsíců bez chlazení. Vydrží téměř neomezeně dlouhou dobu bez jakýchkoliv konzervačních látek – pokud je správně vyrobené a uskladněné.

Tohle není jen přepuštěný tuk, tohle je opravdu léčivá záležitost, která patří do každé kuchyně. Ghí pochází z indické kuchyně a v ajurvédě je považován za základ léčivých mastí, nicméně už i naše babičky používaly v kuchyni tento zázrak, jen mu říkaly přepuštěné máslo.

Svými jedinečnými účinky posiluje trávicí oheň, čímž podporuje vstřebávání výživných látek a zvyšuje tak nutriční hodnotu potravin. Můžeme je využít do sladkých obilných kaší, které díky tomu získají oříškovou chuť. Ghí také zjemňuje pokrmy, takže můžeme použít do zeleninových pomazánek, sladkých dezertů, jako kvalitní základ dušených zeleninových směsí, dále k pečení, smažení (spíše výjimečně), jemnému opékání. Na ghí jsou skvělé například palačinky – získají úplně jinou chuť.

Ghí je možno využít také na popáleniny či rozpraskané rty po nemoci. Dle ajurvédy zvyšují učinek bylin, proto se používá jako masťový základ.

Zkrátka je to zázrak a my si ho můžeme za pár korun připravit doma v kuchyni!

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


MOODKITCHEN.CZ
BLOG O ZDRAVEM VAŘENÍ

MOODKITCHEN.CZ

Moodkitchen nemá být jen klasickým foodblogem Klarky Hájkové, taky by vám ráda ukázala cestu, jak se začít dívat na jídlo, jak měnit stará zaužívaná dogmata a jak vařít s láskou a s rozumem!

KLÁRA HÁJKOVÁ
BLOG O ZDRAVEM VAŘENÍ

KLÁRA HÁJKOVÁ

Vařím s láskou a s rozumem! Pro sebe, pro děti, pro svého muže, pro kamarádky nebo pro vás. Vařím vždy tak, aby to chutnalo, hezky vypadalo, strávníkům se dobře trávilo...těším se, co tu společně uvaříme!

+

ayurveda trails pvt | © 2018