NAMASTE!
Ajurvéda   |   SOMATHEERAM GROUP

SOMATHEERAM AYURVEDA VILLAGE

ZUZANA ZWIEBEL

SOMATHEERAM AYURVEDA VILLAGE

DR.SEENA RAJENDRAN

HLAVNÍ LÉKAŘKA V SOMATHEERAM AYURVEDA VILLAGE, VE SVÉM ROZHOVORU SE ZUZANOU ZWIEBEL PŘEDSTAVUJE PRVNÍ AJURVÉDSKÝ TURISTICKÝ RESORT NA SVĚTĚ. ZDE JSOU NĚKTERÉ Z JEJÍ ZAJÍMAVÝCH MYŠLENEK.

Somatheeram Ayurveda Village (Somatheeram)

SOMATHEERAM AYURVEDA VILLAGE
BABY MATHEW

Muž, který stojí za vznikem Somatheeram Ayurveda Group, prokázal své schopnosti v mnoha směrech a stojí v popředí propagace ajurvédy a indického cestovního ruchu v národním i mezinárodním měřítku. Charizmatický organizátor a ochránce životního prostředí je velmi aktivní veřejný činitel a pracuje na několika státních projektech. Účastnil se mnoha národních i mezinárodních seminářů o léčebných terapiích a ajurvédě v Indii i ve světě.

ROZHOVOR >>
PRVNÍ AJURVÉDSKÝ TURISTICKÝ RESORT NA SVĚTĚ

Mytologie říká, že Soma, je nápoj Bohů, který nám dává věčnost, a Theeram znamená pobřeží. Jméno Somatheeram znamená místo (nebo pobřeží) kde získáte dlouhý život.

Somatheeram patří k Somatheeram Ayurveda Group, založené panem Baby Mathew. Somatheeram, první ajurvédský projekt, započal v roku 1988 a Manalteeram v roku 1990. Oba resorty jsou téměř identické. Myslím, že jediný rozdíl je jejich poloha. Somatheeram se nachází na vrcholku útesu a má nádherný výhled na záliv. Manalteeram se téměř dotýká pláže Chowara. Ale oba resorty nabízejí stejné ayurvédské léčebné programy a služby.


 

SOMATHEERAM AYURVEDA VILLAGE
SOMATHEERAM AYURVEDA VILLAGE
LIDÉ AJURVÉDY

V brožurách se píše, že jsme lidé ajurvédy. Není to jen slogan, ajurvéda je duší a podstatou Somatheeram. Poskytujeme ajurvédskou léčbu tradiční cestou už přes 20 let. 

Věřím, že ajurvéda nemůže správně fungovat bez aspektů spirituality nebo psychické rovnováhy. Všechny léky, procedury, vnitřní i vnější terapie, jsou založeny na spirituálních aspektech každého jedince. Pokudy léčíme jenom tělo pacienta, nebude to fungovat. Mysl a tělo musí být také zahrnuty, jen poté může ajurvéda působit jako holistický systém.


 

AJURVÉDŠTÍ LÉKAŘI A TERAPEUTI

Tým resortu Somatheeram je veden Dr.Seena Rajendran. Všechny procedury probíhají pod dohledem 25 kvalifikovaných lékařů a asi 70 zkušených terapeutů, kteří striktně dodržují tradiční metody a hodnoty, ale zároveň udržují vysokou úroveň moderních standardů. V ajurvédském centru je 22 terapeutických místností včetně dvou parních lázní. Na každého pacienta je vyčleňujeme dva terapeuty, kteří se o něj starají po celou dobu jeho pobytu v Somatheeram. Dokonce se snažíme, pokud je to možné, vyčlenit vždy stejné lékaře a terapeuty pro pacienty, kteří se k nám opětovně vracejí. Uchováváme všechny zdravotní a léčebné záznamy.


 

SOMATHEERAM AYURVEDA VILLAGE
SOMATHEERAM AYURVEDA VILLAGE
AJURVÉDSKÉ TERAPIE A PROGRAMY

V minulém roce Somatheeram Research Institute & Ayurveda Hospital of Somatheeram obdrželi ocenění NABH (National Accreditation Board for Hospitals and Health Care Providers). NABH je nejvyšší ocenění indické vlády v sektoru nemocnic a zdravotní péče. Hlavní léčebné ajurvédské programy jsou: Omlazující terapie (Rasayana Chikilsa), Očistná terapie (Shodhana Chikilsa), Zeštíhlující program, Program regulující stres a Program péče o krásu. Konečné rozhodnutí o druhu terapie vždy náleží konzultujícímu lékaři. Trvání léčby závisí na postupu lékaře a tento proces se může měnit v závislosti na pacientově tělesném stavu. I u standardních programů je přístup k pacientům velmi individuální.


 

 

"Věřím, že ajurvéda nemůže správně fungovat bez aspektů spirituality nebo psychické rovnováhy. Všechny léky, procedury, vnitřní i vnější terapie, jsou založeny na spirituálních aspektech každého jedince. Pokudy léčíme jenom tělo pacienta, nebude to fungovat. Mysl a tělo musí být také zahrnuty, jen poté může ajurvéda působit jako holistický systém." Dr.Seena Rajendran

JÓGA A MEDITACE

Jóga doplňuje ayurvédské procedury. Každý program zahrnuje lekce jógy na různých úrovních, podle potřeby pacienta. Může to být velmi nápomocné při tělesných potížích jako je bolest zad, krku nebo hlavy. Ale většina pacientů má psychosomatické nemoci spojené se stresem. Musíme léčit nejen fyzické potíže, ale také duševní stav. Je velmi důležité udržovat rovnováhu léčby těla a duševní pohody. Během dne máme lekce jógy pro začátečníky, středně pokročilé i pokročilé. Každé ráno a večer je hodina meditace. Pacienti mohou mít na vyžádání také soukromou lekci.


 

SOMATHEERAM AYURVEDA VILLAGE
SOMATHEERAM AYURVEDA VILLAGE
JÍDLO PRO ZDRAVÍ

Po první konzultaci s ajurvédským lékařem pacienti dostanou stravovací plán, vhodný pro jejich dóši. Závisí na jejich zdravotním stavu a léčebném programu. V restauraci jsou snídaně, obědy i večeře podávány formou bufetu, rozděleného podle dóš do tří kategorií: vata, pita a kapha. Pro některé vážné případy, nebo také pro pacienty se zeštíhlujícím programem, vaříme zvlášť, nebo si mohou vzít některá jídla z bufetu po konzultaci s dietologem. Ajurvédská strava je čistě vegetariánská, založena na místních recepturách, ale snažíme se podávat také organickou zeleninu a ovoce, které je dostupné také v zahraničí, což cizincům pomáhá adaptovat se na ajurvédskou stravu. Mezi hlavními jídly podáváme ovocné džusy a ajurvédskou bylinnou vodu.


 

SOUKROMÝ PROSTOR

Vastu Shastra je starověké učení jak stavět a koncipovat domy v souladu s prostředím, prouděním energie a přírodními elementy. Ačkoliv tyto principy nejsou příliš vědecké, považovali jsme je při navrhování našich resortů za velmi důležité. Příroda je součástí resortů. Domy a chaloupky jsou schované ve stínu tropických stromů. Většina z nich má malou bylinkovou a květinovou zahrádku a výhled na moře. Všechny domy jsou postavené z přírodních materiálů, dobře větrané, tak aby byl zajištěn pčirozený průtok vzduchu. Brali jsme také do úvahy pohyb slunce během dne. Všechny tyto drobnosti vás přimějí zůstat déle nebo navštěvovat toto místo znovu a znovu. V galérii naleznete pět kategórii pokojů. 


 

SOMATHEERAM AYURVEDA VILLAGE
SOMATHEERAM AYURVEDA VILLAGE
LÉČEBNÉ PROSTŘEDÍ

Mnozí cizinci, kteří jsou v našem resortu na ajurvédské léčbě, jsou z chladných a vnitrozemských zemí. Pro ně jsou plážová scenérie a sluneční svit velmi důležité prvky. Dává jim to pocit otevřeného prostoru. Ale v Somatheeram jsme celkem přísní, pacientům nedoporučujeme procházet se nebo koupat v moři během léčebného procesu.

Somatheeram nabízí klidnou atmosféru, a také velké množství kulturních programů jež jsou součástí Somatheeram večerů. Během nich se můžete seznámit s místními formami tance, hudby, kulturního a uměleckého dědictví. Prostřednictvím místních tradic můžete prožít jedinečnou atmosféru zdejšího života.


 

ODKAZ KRÁLOVSTVÍ TRAVANCORE

Somatheeram Ayurveda Village se nachází v jižním cípu Keraly, jenom 30 minut od letiště v Trivandrumu. Transfer z a na letiště je již zahrnut v ceně ajurvédského léčebného programu.

Okolí Trivandrumu odráží krásu celé Keraly, také nazývané Zemí bohů. V této oblasti se nacházejí věechny přírodní krásy, jako jsou hory, stojaté vody (backwaters), pláže, laguny a přírodní rezervace. Před vašim pobytem nebo po něm si můžete podle vašeho přání nechat zorganizovat krátké výlety. Během ajurvédského léčebného programu se cestování nedoporučuje.


 

SOMATHEERAM AYURVEDA VILLAGE

VÍCE INSPIRACE >>

CESTUJTE S NÁMI

VÍCE INSPIRACE


ZUZANA ZWIEBEL
REVIEWED BY

ZUZANA ZWIEBEL

Zuzana nespojuje pouze zajímavá místa na mapě, ale i osudy, lidi se kterými se setkala na svých cestách. Své zážitky přeměňuje do různých tras, jejichž podstatu tvoří tři slová: Spirit, Story, Style.

BABY MATHEW
FOUNDER & DIRECTOR OF SOMA GROUP

BABY MATHEW

V roce 1985 založil první ajurvédský turistický resort a začal tak šířit poselství ajurvédy ve světě. Somatheeram se stal synonymem pro ajurvédskou turistiku ve světě.

DR.SEENA RAJENDRAN
AYURVEDA DOCTOR

DR.SEENA RAJENDRAN

"Všechny procedury a terapie jsou založeny na spirituálních aspektech člověka. Pokudy léčíme jenom tělo, nebude to fungovat. Mysl a tělo musí být také zahrnuty, jen poté ajurvéda působi jako holistický systém."

+

ayurveda trails pvt | © 2018